Beplantet filteranlæg

Sådan virker et beplantet filteranlæg

Et beplantet filteranlæg er et grønt anlæg, der er betydeligt mindre end et pilerensningsanlæg. Rensning af spildevand sker gennem naturlige mikroorganismer samt planterne i anlægget. Desuden er driften på et absolut minimum. Læs her, om et filteranlæg kunne være en god spildevandsløsning for dig!

Beplantet filteranlæg er en lavteknologisk spildevandsløsning, der er både bæredygtig og effektiv. Det er reelt et bassin, hvor spildevandet fordeles i filtersand gennem et nedlagt rør.

I bassinet er der også plantet tagrør og iris, der er med til rensningsprocessen. I modsætning til pileanlæg, der er lukkede, så udledes det rensede spildevand fra et filteranlæg.

Løsningen giver dig altså en reel grøn spildevandsrensning med udledning af renset vand til naturen.

Hvordan virker et beplantet filteranlæg?

Anlægget er et grønt anlæg som pilerensningsanlægget, men meget mindre og kræver derfor langt mindre plads.

Et beplantet filteranlæg er et bassin foret med en tyk gummimembran, hvor der i bunden lægges et dræn. Bassinet fyldes derefter med filtersand. I sandlaget lægges et rør, der fordeler selve spildevandet i sandet. I filtersandet plantes tagrør og iris, der altså udgør selve beplantningen i dette filteranlæg.

Gennem deres rodvækst modvirker planterne, at der opstår blokerende klumper i filtersandet. Derudover sidder selve mikroorganismerne på den store overflade af disse rødder. Da det er mikroorganismerne, der nedbryder de forurenende stoffer i spildevandet, er det en afgørende del af filteranlægget.

Spildevandet bliver pumpet ud i det beplantede filteranlæg fra bundfældningstanken, hvorefter det renses. Selve rensningsprocessen foregår ved hjælp af naturlige mikroorganismer og planterne i filteranlægget.

Renset spildevand udledes via dræn i bunden. Dette er i kontrast til pileanlægget, der er en lukket spildevandsløsning.


Fordele

 • Smukt og dekorativt i haven
 • Mindre end et pilerensningsanlæg
 • Kan indgå som en naturlig del af haven

Ulemper

 • Kræver afløb fra anlægget
 • Pladskrævende i en lille have
 • Afledningsafgiften

Drift

 • Årlig tømning af bundfældningstanken
 

Størrelse

Ca. 25 kvm

Renseklasse

 Et beplantet filteranlæg er Renseklasse SOogEt beplantet filteranlæg er Renseklasse SOP med fosfor-unit  med fosfor-unit

Faktaboks*

 • Strøm til pumpen i bundfældningstanken ca. 250 kr. pr. år
 • Spildevandsafgift 2 kr. pr. kvm
 • Tømning af bundfældningstank ca. 800 kr.

*Alle beløb er vejledende og eksklusiv moms. Den præcise udgift skal beregnes for den enkelte husstand. Bemærk desuden at spildevandsafgifter varierer fra kommune til kommune.

Hvem kan bruge denne spildevandsløsning?

Det beplantede filteranlæg kan bruges i alle renseklasser, hvis der blot er monteret en fosfor-unit i forbindelse med bundfældningstanken.

Selve anlægget kræver et areal på ca. 5×5 m (ca. 25 kvm) og har naturligvis også behov for egnede afledningsforhold.

Præcis som ved andre spildevandsløsning er det muligt at gå flere husstande sammen om et beplantet filteranlæg. Det vil også betyde, at I kan dele omkostninger til driften, selvom disse bestemt er overkommelige.

Drift af beplantet filteranlæg:

Der er virkelig ikke meget drift, når det gælder et filteranlæg. Egentligt består driften af blot ét punkt:

 • Årlig tømning af bundfældningstanken

I modsætning til et pileanlæg, skal du ikke høste planterne. Om vinteren har planterne nemlig den funktion, at det visne plantemateriale fungerer som isolation af filteranlægget mod frost. Derfor skal planterne i et beplantet filteranlæg ikke høstes.

Kontakt os i dag, hvis du vil høre mere om, hvordan du kan få et beplantet filteranlæg. Klik her og find alle vores kontaktoplysninger samt vores kontaktformular >

Hvad koster et filteranlæg i drift?

Da et beplantet filteranlæg renser dit spildevand (i modsætning til et pileanlæg, hvor vandet fordamper), vil der være en afledningsafgift for spildevand, der skal betales til staten. Driftsudgifter til et filteranlæg er dog ganske overkommelige.

Driftsudgifter til beplantede filteranlæg*:

 • Strøm til pumpen i bundfældningstanken ca. 250 kr. pr år
 • Tømning af bundfældningstank ca. 800 kr.
 • Spildevandsafgift 2 kr. pr. kvm.

*Alle beløb er vejledende og eksklusiv moms. Den præcise udgift skal beregnes for den enkelte husstand. Bemærk desuden, at spildevandsafgifter varierer fra kommune til kommune.

Der er kun få faste årlige udgifter, men med et filteranlæg kommer du ikke uden om en spildevandsafgift. Til gengæld kræver beplantede filteranlæg mindre plads og kan nemt indgå som en naturlig og dekorativ del af haven.

Derfor skal du vælge et filteranlæg til spildevandsrensning!

Der er mange fordele ved et beplantet filteranlæg, men disse fordele siger det meste:

 • Smukt og dekorativt i haven
 • Mindre end et pilerensningsanlæg
 • En bæredygtig spildevandsløsning
 • Billigt i drift

Er du i tvivl, om et filteranlæg er noget for dig? Lad os tale om mulighederne for en bæredygtig spildevandsløsning til dit hjem.

Kontakt RN Entreprenør ApS i dag på tlf. 70 22 45 54 eller skriv på info@rn-entreprenoer.dk


Comments are closed